Rozvážíme brambory po kraji
Bramborám se v naší zemi výborně daří. Někteří lidé dokonce brambory při zpracování v kuchyni odkrojí a vyhodí na kompost, a za pár měsíců se jim urodí i zde třeba celý pytel, aniž by brambory pracně sázeli a v průběhu růstu ošetřovali. Největší bramborářskou oblastí je Českomoravská vrchovina, ale i na Znojemsku, v Polabí, v Českém středohoří nebo na Podbořansku vypěstujete tuny brambor, máte-li kde, na dostatečně velké ploše. Odtud pak může vaše úroda putovat po kraji ve formě rozvozu, podobně, jako lidé rozváží zemědělské plodiny do městských tržnic.
Rozvoz brambor je relativně snadný, potřebujete k tomu pouze dostatečně velký nákladový prostor dodávky či nákladního auta, a také vhodné přepravní nádoby. Těmi mohou být tři nejčastější řešení:
Brambory v pytlích – někteří pěstitelé sypou po sklizni brambory rovnou do pytlů, a takto je prodávají například po deseti či pětadvaceti kilech. Proč ne, ale toto je výhodné pouze v místě sklizně, pokud si pro ně přijede zákazník, protože vy je transportem v pytlích můžete vážně poškodit. Pytel není určen pro přepravu, vlastní váha brambor snadno v průběhu jízdy autem některé z nich poškodí, a přijdete zbytečně o část úrody.
Dřevěné bedýnky – toto už je lepší, ale dřevo rádo nasákne vlhkost a v bedýnkách se pak některé brambory mohou poškodit a začít plesnivět. A vyskládáte-li dřevěné bedny na sebe, při jízdě autem se snáze převrátí, protože nemají žádné zářezy. Stoh dřevěných beden je poměrně vratký a stačí do něj vrazit loktem, a už se to kutálí po zemi.
Plastové bedny – ukládejte brambory raději do beden z plastu, ze zdravotně způsobilého polypropylenu. Plastové bedny již zářezy mají, takže na sobě perfektně drží, a žádný karambol tu nehrozí. Plastové bedny se také lépe udržují v čistotě, dobře se dezinfikují a zbavují plísní, hniloby a dalších mikroorganismů.