Jak využít kokosovou mouku
Kokosová mouka skvěle nahradí jiné mouky a navíc se stává alternativou, která má příjemnou kokosovou příchuť a vůni a pro lidský organismus je zdravější.
Hodí se nejen k zahušťování polévek a omáček, ale hlavně na pečení. Má lehounce nasládlou chuť, takže do těsta není nutné používat takové množství cukru, jak se uvádí v receptech.
Kokosová mouka Nakliceno.cz je samozřejmě bezlepková, takže je vhodná pro celiaky, má lahodnou chuť a těsto z ní je lehké. Chcete-li ji však na výrobu moučníků použít samotnou, je lepší přidat o jedno vejce víc, než uvádí původní receptury. Těsto bude mít pevnější konzistenci. Anebo ji zkrátka smíchejte s moukou pšeničnou či jinou a pečte koláče, buchty, dorty, muffiny a smažte palačinky.
Několik pokynů k základní úpravě: tato mouka je náchylnější k tvoření hrudek, takže jakmile začnete přidávat vodu, stále pečlivě promíchávejte; kokosová mouka pohlcuje větší množství vody, než běžné druhy, takže musíte najít tu správnou míru tekutiny – přidejte větší množství tekutých složek (mléko, olej, popř. voda).
Mouku z kokosu lze využít i jiným způsobem – přidejte vodu a získáte lahodný nápoj, plný vlákniny a bílkovin. Díky jejich vysokému obsahu, je kokosová mouka vhodná pro vegetariány a vegany.
Kde je možné kokosovou mouku zakoupit? Většinou na internetu v e-shopech se zdravou výživou, či v raw foodech – šetrné zpracování potravin pro vitariány. Mouku si kupte nejlépe v bio kvalitě.
V posledních letech se stále hovoří o zdravějším stravování české populace. Tato mouka k ní může významnou měrou přispět z důvodů, jež si shrneme:
- obsahuje látky, cenné pro náš organismus
- neobsahuje lepek
- při zpracování používáme méně cukru
- obsahuje dostatek vlákniny
- má nízký glykemický index, což je ideální pro diabetiky, neboť pomáhá udržet správné množství cukru v krvi
- kokosovou mouku může konzumovat i ten, kdo má alergii na ořechy
- má lahodnější chuť
Poznámka: nepleťte si kokosovou mouku s kokosovou moučkou – moučka je název pro jemně drcený kokos.