Dvouslivák lahodný
Český název dvouslivák lahodný dostalo exotické ovoce, které ne každý ochutnal, jeho slupka nevypadá zrovna lákavě, ale za to obsah skrývající se pod slupkou je lahodný a určitě stojí za to zařadit ho mezi ostatní ovoce, které domů kupujete. Možná vám ani tato nápověda nestačila a spíše vám řekne něco název „liči“ .
Jeho rodnou zemí je východní Asie, hlavně Čína. Tento druh ovoce roste na stromech, které jsou i dvacet metrů vysoké a v přírodě najdete i jedince dožívající se dvou set let. Sběr není tedy žádnou maličkostí, proto se stromy prořezávají ve výšce kolem sedmi metrů. Na rozdíl do našich stromů, listy nemají zelenou barvu, ale červenou. Malé květy rostou ve velkých trsech. Nepřítelem opylení mohou být vydatné deště a mlhavé počasí. Ne ze všech květů tak vyroste lahodný plod.
Z dálky mohou připomínat svou barvou nám dobře známé jahody. Plody jsou velké kolem tří centimetrů, pod hrubou slupkou připomínající slupku kaštanu, se skrývá lahodná dužina a uvnitř ní pecka podobná fazoli. K dozrávání dochází v letních až podzimních měsících, zhruba tři měsíce po odkvetení.
Kromě toho, že se dá liči jíst syrové, dá se i sušit podobně jako je to u našich jablek či švestek, dá se z něj udělat i chutná zavařenina. Po utržení je vhodné ho zkonzumovat do pěti dnů. Použít dužinu můžete především ve formě sladkých dezertů, výborně doplní palačinky. Udělat si z něj můžete také džus, čaj nebo míchaný nápoj nebo jako součást zmrzliny. Ale zkusit ho můžete i k rybě.
Je také výborným prostředkem tlumícím kašel, dobře dělá také žaludečním vředům, funguje jako přírodní analgetikum.
Kromě plodů se dají využít i kořeny, látky obsažené v liči se používají jako součást léků proti nádorovým onemocněním.
Až v obchodě narazíte na toto netradiční ovoce, určitě si pár plodů přihoďte do košíku.